Masterpro Nivo Slider 3.xMasterpro Nivo Slider 3.xMasterpro Nivo Slider 3.xMasterpro Nivo Slider 3.xMasterpro Nivo Slider 3.xMasterpro Nivo Slider 3.xMasterpro Nivo Slider 3.xMasterpro Nivo Slider 3.xMasterpro Nivo Slider 3.x
Kutatóintézetünk székhelye
Tarcal, a mézédes források földje
Különleges pincék
Kincset érő borok
Borkóstolás, élményszüret
Kiváló szőlőültetvények
Egységes fajták
Felejthetetlen zamatok, ízek
Összhangban a természettel

Elérhetőségek

Beosztás:
szőlészeti kutató
Cím
balling.peter@tarcalkutato.hu
Mobiltelefon
0620/282-2207

Egyéb információk

Egyéb információk

Abban az évben láttam meg a napvilágot, amikor Farkas Bertalan a világűrt fedezte fel hazánknak. Tarcalra születtem, igaz nem a szó szoros értelmében, mivel itt nem volt szülészet. Már kisgyerekkoromban fontos szerepet kaptak a szőlődűlőink az életemben, akkor még csak a bújócskázás és a fürtök csemegézésének remek színhelyeként. Akkoriban 3 helyen volt a családunknak szőlője, így cseperedésemmel egyre jobban betekintést nyertem a szőlőművelés mikéntjébe.

A Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakközépiskolában letett érettségit követően a Szent István Egyetem agrármérnöki szakán tanultam tovább. Az alapképzés harmadik évében kertészeti szakirányon kapcsolódtam be a dr. Dimény Judit által vezetett tanszék munkájába. Itt a szőlőtermesztés témakörével kezdtem el foglalkozni, amelyet a diplomamunkám központi témájaként dolgoztam később fel. Az egyetemi tanulmányokkal párhuzamosan és azokhoz kapcsolódva a Tokaj-Hétszőlő Zrt.-nél is munkába lendültem több éven keresztül időszakosan mind a szőlészeti, mind borászati területen is, igaz más-más hangsúllyal és funkcióban. Diplomám témája is innen ered: „Szőlőterületek rekonstrukciója Tokaj-Hegyalján”. Ennek szakmai kidolgozásában belső konzulensként dr. Kassai Tamás, külső konzulensként pedig Kanczler András volt segítségemre.

Nyíregyházán álltam munkába a PRIMOM Alapítványnál, amely az üzletfejlesztés és a tanácsadás területén tevékenykedik, valamint kéthavi periodikával Őstermelő – Gazdálkodók Lapja néven agrárszakmai kiadványt is megjelentet. Ez utóbbi tevékenységben a főszerkesztőségig vittem. Ezt  követően az Agrova-Bio Kft.-nél kaptam lehetőséget egy szakmai lap életre keltésére Hozam&Érték címmel. Végül a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben kaptam munkát, ahol szakmailag magasabb szintre emelkedhet a tudásom és hozzájárulhatok szeretett szülőföldem jó hírének öregbítéséhez.

Ha tehetem szeretek a kishazánkban felkeresni hasonló természeti értékeket mint, ami Tarcalon található. A párom Szilvia az útitársam ebben, akivel előszeretettel  látogatjuk meg a népszerű turista helyeken kívül eső kis településeket.

A családalapításon túlmenően, szeretném a családunk szőlészeti hagyományait is megújítani és nem csak háztájilag, hanem újra nagyobb területen szőlőt művelni, valamint bort készíteni. Több, a szőlőhöz kapcsolódó terméket is szeretnék készíteni majd, amelyek egyelőre csak ötlet szintjén állnak, a gyakorlati megvalósításuk még várat magára. A családi felmenőim szellemi örökségét, az alkoholtartalom mérésére szolgáló Balling-fokot idővel szakmailag körbe kívánom járni, és az aktualitását, alkalmazhatóságát megvizsgálni, ha pedig lehet fejleszteni azt. Szőlészeti témakörben jelenleg a Szarvas-dülőn létesülő fajtagyűjtemény rekonstrukcióval foglalkozom, amelyet több szemszögből is vizsgálni kívánok majd. Terveim között szerepel a megtanultak és kapott értékek átadása a következő generációnak és az érdeklődésük felkeltése egy szakkör vagy tankör keretében együttműködve a helyi iskolával.

Feliratkozás hírlevélre

Információk - Hírek - Rendezvények értesüljön első kézből.