Balling Péter
Elérhetőségek
- Beosztás:
- szőlészeti kutató
- Cím
- balling.peter@tarcalkutato.hu
- Mobiltelefon
- 0620/282-2207
Egyéb információk
- Egyéb információk
-
Abban az évben láttam meg a napvilágot, amikor Farkas Bertalan a világűrt fedezte fel hazánknak. Tarcalra születtem, igaz nem a szó szoros értelmében, mivel itt nem volt szülészet. Már kisgyerekkoromban fontos szerepet kaptak a szőlődűlőink az életemben, akkor még csak a bújócskázás és a fürtök csemegézésének remek színhelyeként. Akkoriban 3 helyen volt a családunknak szőlője, így cseperedésemmel egyre jobban betekintést nyertem a szőlőművelés mikéntjébe.
A Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakközépiskolában letett érettségit követően a Szent István Egyetem agrármérnöki szakán tanultam tovább. Az alapképzés harmadik évében kertészeti szakirányon kapcsolódtam be a dr. Dimény Judit által vezetett tanszék munkájába. Itt a szőlőtermesztés témakörével kezdtem el foglalkozni, amelyet a diplomamunkám központi témájaként dolgoztam később fel. Az egyetemi tanulmányokkal párhuzamosan és azokhoz kapcsolódva a Tokaj-Hétszőlő Zrt.-nél is munkába lendültem több éven keresztül időszakosan mind a szőlészeti, mind borászati területen is, igaz más-más hangsúllyal és funkcióban. Diplomám témája is innen ered: „Szőlőterületek rekonstrukciója Tokaj-Hegyalján”. Ennek szakmai kidolgozásában belső konzulensként dr. Kassai Tamás, külső konzulensként pedig Kanczler András volt segítségemre.
Nyíregyházán álltam munkába a PRIMOM Alapítványnál, amely az üzletfejlesztés és a tanácsadás területén tevékenykedik, valamint kéthavi periodikával Őstermelő – Gazdálkodók Lapja néven agrárszakmai kiadványt is megjelentet. Ez utóbbi tevékenységben a főszerkesztőségig vittem. Ezt követően az Agrova-Bio Kft.-nél kaptam lehetőséget egy szakmai lap életre keltésére Hozam&Érték címmel. Végül a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben kaptam munkát, ahol szakmailag magasabb szintre emelkedhet a tudásom és hozzájárulhatok szeretett szülőföldem jó hírének öregbítéséhez.
Ha tehetem szeretek a kishazánkban felkeresni hasonló természeti értékeket mint, ami Tarcalon található. A párom Szilvia az útitársam ebben, akivel előszeretettel látogatjuk meg a népszerű turista helyeken kívül eső kis településeket.
A családalapításon túlmenően, szeretném a családunk szőlészeti hagyományait is megújítani és nem csak háztájilag, hanem újra nagyobb területen szőlőt művelni, valamint bort készíteni. Több, a szőlőhöz kapcsolódó terméket is szeretnék készíteni majd, amelyek egyelőre csak ötlet szintjén állnak, a gyakorlati megvalósításuk még várat magára. A családi felmenőim szellemi örökségét, az alkoholtartalom mérésére szolgáló Balling-fokot idővel szakmailag körbe kívánom járni, és az aktualitását, alkalmazhatóságát megvizsgálni, ha pedig lehet fejleszteni azt. Szőlészeti témakörben jelenleg a Szarvas-dülőn létesülő fajtagyűjtemény rekonstrukcióval foglalkozom, amelyet több szemszögből is vizsgálni kívánok majd. Terveim között szerepel a megtanultak és kapott értékek átadása a következő generációnak és az érdeklődésük felkeltése egy szakkör vagy tankör keretében együttműködve a helyi iskolával.