Masterpro Nivo Slider 3.xMasterpro Nivo Slider 3.xMasterpro Nivo Slider 3.xMasterpro Nivo Slider 3.xMasterpro Nivo Slider 3.xMasterpro Nivo Slider 3.xMasterpro Nivo Slider 3.xMasterpro Nivo Slider 3.xMasterpro Nivo Slider 3.x
Kutatóintézetünk székhelye
Tarcal, a mézédes források földje
Különleges pincék
Kincset érő borok
Borkóstolás, élményszüret
Kiváló szőlőültetvények
Egységes fajták
Felejthetetlen zamatok, ízek
Összhangban a természettel

 

Talajtani kutatások a szőlőültetvényeken: a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetemeken zajló kutatási programok eredményeit bemutató rendezvény

Helyszín: Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Tarcal, Könyves Kálmán u. 54.

Időpont: 2022. január 27-e

A rendezvény célja bemutatni a Szegedi Tudományegyetem, Földrajzi és Földtudományi Intézetében tavaly lerázult, továbbá a Pécsi Tudományegyetem, Földrajzi és Földtudományi Intézetének munkatársai által végzett szőlőültetvények talajvizsgálatait célzó kutatási pályázatok eredményeit.A Tokaj-hegyaljai szőlőültetvények talajtani kutatásai a dr. Babcsányi Izabella által elnyert MTA Prémium posztdoktori kutatói programjának (2018-2021) anyagi támogatása mellett valósultak meg. A villányi szőlőültetvény terepi kísérletei egy európai szintű projekt részét képezik, amelyben mint konzorciumi tagok szerepelnek a Pécsi Tudományegyetem kollégái. A pályázat neve: DIVERFARMING: Crop diversification and low-input farming cross Europe: from practitioners' engagement and ecosystems services to incdeased revenues and value chain organisation. A projekt a Horizon2020 és a  Svájci Oktatási, Kutatási és Innovációért felelős Államtitkárság anyagi támogatása által valósul meg.

Program:

9:30-10:00 Regisztráció, résztvevők fogadása

10:00 – 10:10 Rektori megnyitó, köszöntés

10:10 – 10:40 Babcsányi Izabella1, Fehér Zsolt2, Kovács Ferenc1, Lemarchand Damien3, Tobak Zalán1, Barta Károly1, Pham Thi Ha Nhung1, Manaljav Samdandorj1, Juhász Szabolcs1, Balling Péter4, Farsang Andrea1 :

A szőlőtermő talajok vizsgálata a talajerózió és az agrokemikáliák használatának összefüggésében

1 Szegedi Tudományegyetem, Természettudományi és Informatikai Kar, Földrajzi és Földtudományi Intézet

2 Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Víz- és Környezetgazdálkodási Intézet
3 Institut Terre et Environnement de Strasbourg,  Université de Strasbourg
4 Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Tokaj-Hegyalja Egyetem

Rövid tartalmi összefoglaló: Két Tokaj-hegyaljai és egy villányi szőlőültetvényen vizsgáltuk a talajfelszínváltozásokat az ültetvények újratelepítése óta eltelt időszakban, továbbá a termesztési technológiák és a talajerózió által befolyásolt talajminőség térbeli mintázatait. A szőlőtőkék be-, illetve kitemetődései alapján elkészített talaveszteség-térképek alapján a villányi ültetvényen alacsonyabb talajveszteség jelentkezett, mint a tokaji ültetvényen, összefüggésben a múltbéli intenzív sorközműveléssel. Az ültetvények korával összhangban, a régebb óta folyamatosan, de alacsonyabb rézdózisok alkalmazásával művelt tállyai ültetvény nagyobb rézakkumulációt mutatott, mint a biogazdálkodás alatt álló tokaji ültetvény. Bórizotóp-méréseket is végeztünk a strasbourgi ITES laboratóriumban francia-magyar együttműködés keretében tokaji talaj- és vízmintákon a lombtrágya- eredetű bór kimutatását vizsgálandó.

10:40 – 11:00 Balling Péter1 : Tokaj-hegyalja klimatikus viszonyainak alakulása 2018-2021 között

1 Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Tokaj-Hegyalja Egyetem

Rövid tartalmi összefoglaló: Az előadás a Tokaj-hegyaljai vizsgálatok ideje alatt és az elmúlt évek során tapasztalt klimatikus tényezők értékelését mutatja be, a BOREAS meteorológiai állomás adatsorai alapján. A klimatikus változók közül a hőmérsékleti tényezők és csapadékviszonyok alakaulásának az értékelése során tapasztalt összefüggések kerülnek bemutatásra. A különböző évjárati hatásokban kiemelt szerepe van a hő összeg alapú összehasonlításoknak, amelyek a melegedési trendről szolgáltatnak információkat a Tokaji borvidéken. A csapadék mennyiségében jelentős különbségek tapasztalhatóak a különböző időszakokban, valamint a szélsőséges események száma is növekvő tendenciát mutat.

11:00 – 11:20 Juhász Szabolcs1, Kovács Ferenc1, Babcsányi Izabella1 :

Távérzékelésen és laboratóriumi méréseken alapuló talaj- és növényvizsgálatok a tokaji Hétszőlő egy mintaparcelláján

1 Szegedi Tudományegyetem, Természettudományi és Informatikai Kar, Földrajzi és Földtudományi Intézet

Rövid tartalmi összefoglaló: A lejtőre telepített szőlőültetvényeken tapasztalható intenzív talajerózió nagymértékben befolyásolja a talaj tápanyagtartalmának térbeli eloszlását, és befolyásolhatja a növények tápanyagellátottságát. A vizsgálat célja a szőlő (Vitis Vinifera) tápanyagellátottsága és a termőtalaj erózió által átrendezett makro- és mikroelem-tartalmai közötti lehetséges összefüggések felmérése volt. Vizsgálatunk terepi megfigyeléseken, laboratóriumi méréseken és távérzékelt adatokon alapult.

11: 20 – 11:40 Pham Thi Ha Nhung1, Babcsányi Izabella1, Farsang Andrea1 :

Két tokaji szőlőültetvény talajában felhalmozódott nehézfém-tartalmak egészségügyi és ökológiai kockázatai (angol nyelvű előadás)

1 Szegedi Tudományegyetem, Természettudományi és Informatikai Kar, Földrajzi és Földtudományi Intézet

Rövid tartalmi összefoglaló: Két Tokaj-hegyaljai szőlőültetvény feltalajában vizsgáltuk egyes toxikus nehéz fémek felhalmozódásának mértékét az altalajhoz, illetve helyi erdőtalajokhoz viszonyítva. Kockázatbecslések alapján megállapítható, hogy a tállyai és tokaji ültetvények talajábak különböző mértékben felhalmozódott nehézfém-tartalmak a jelentős rézakkumuláció ellenére is csak csekély vagy mérsékelt ökológiai kockázatot jelentenek.Továbbá egy, általunk vizsgált ültetvény talajában mért nehézfém-tartalom sem jelent számottevő humánegészségügyi kockázatot.

11:40 – 12:10 Ebédszünet (állófogadás és borkóstoló)

12:10 – 13: 10 Dezső József1, Rezsek Marietta2, Dezső Gizella2, Weidinger Tamás3, Teszlák Péter4, Luigi Ourru5, Lóczy Dénes1

Sorközvetés-kísérletek Villányban - a Diverfarming projekt eredményei I-II

1Pécsi Tudományegyetem, Természettudományi Kar, Földrajzi és Földtudományi Intézet

2 AKA Kft., NMT Kft.

3 Eötvös Loránd Tudományegyetem, Természettudományi Kar, Földrajz- és Földtudományi Intézet

4 Pécsi Tudományegyetem, Természettudományi Kar, Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet
5 Council for Agricultural Research and Agricultural Economy Analysis (CREA), Rome

Rövid tartalmi összefoglaló: A projekt részeként a 2019-2020 között zajlott hároméves kísérlet eredményeit felhasználva értékeljük a talaj által nyújtott ökoszisztéma szolgáltatások minőségét. A fedetlen, cickafarkfűvel (Achillea millefolium) illetve fűmag keverékkel fedett sorközöket összehasonlítva megállapíthatjuk, hogy mindegyik típusú fedőnövény javítja a talaj C/N arányát, gyökérzónáik gazdagabb talaj-mikrobiológiai életközösséget teremtenek. Az abiotikus és biotikus faktorok közt gyenge a korreláció. A talaj vízgazdálkodását inkább a lejtőpozíció, mintsem a fedőnövények hatása befolyásolja.

12:10 – 12: 30 A projekt bemutatása, konzekvenciák (Rezsek Marietta)

12:30 – 12:50 Humusz-vizsgálatok a kísérleti területen (Dezső József)

12:50 – 13:10 A sorköztakarás hatása a Cabernet franc fotoszintetikus teljesítményére (Teszlák Péter)

13:15-15:00 Vezetett borkóstoló, Tokaji borok bemutatója (Tokaj-Hétszőlő), kötetlen beszélgetés

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  e-mail címen lehet név és elérhetőség megadásával.

Az előadásokat megtekinthetik online a következő linken:

https://us02web.zoom.us/j/83101925545

A rendezvény a mindenkori járványügyi előírásokkal összhangban kerül lebonyolítására!

A Diverfarming projekt (ID: 728003) magyarországi megvalósításában részt vesznek Gere Attila Pincészet - AKA Kft (Villány)  és Nedel-Market Kft (Jakabszállás)

  

Feliratkozás hírlevélre

Információk - Hírek - Rendezvények értesüljön első kézből.